Nasza metoda
Nasze unikalne rozwiązania są chronione patentami na całym świecie.
Preparaty aktywne oferowane w wersji emulsji lub roztworów solubilizowanych. Stosowane są w dużych rozcieńczeniach (0.5-0.05)%. Preparat rozpylany jest wyłącznie w formie wysokodysperzyjnego aerozolu.
Zamgławianie wykonuje się we wcześniej określonych miejscach i w określony sposób w celu zapewnienia najwyższej skuteczności i ekonomicznego zużycia preparatu.
Zaletą tej metody jest obniżenie temperatury i ograniczenie zapylenia. Natomiast wadą niska wrażliwość na temperaturę otoczenia i ciężkie zabiegi konserwacyjne.
Reaktywność chemiczna
Wiele cząsteczek zapachów wykazuje reaktywność chemiczną. Jest to po części odpowiedź dlaczego ich zapach jest często tak intensywny – stymulują one bowiem receptory nabłonka węchowego, dając w rezultacie silną reakcję psycho-fizjologiczną. Aldehydy również są reaktywne chemicznie i można udowodnić, że niektóre cząsteczki odpowiedzialne np. za „popularne” brzydkie zapachy będą wchodzić z nimi w reakcje tworząc nowe cząsteczki o znacznie osłabionym zapachu bądź bezwonne. Chemiczna reaktywność grupy aldehydowej -CHO dała podstawę wielu procesom współczesnego przemysłu chemicznego, głównie przy produkcji żywic i tworzyw sztucznych, jak i również środków higienicznych i dezynfekcyjnych. Najprostszy aldehyd, formaldehyd HCHO, jest ważnym składnikiem melaminy, mocznika i żywic acetalowych. Jest również składnikiem pierwszego w pełni syntetycznego tworzywa – bakelitu, czyli żywicy fenolowo-formaldehydowej. Ponadto formaldehyd jest nadal szeroko stosowanym środkiem dezynfekującym i fumigantem (środek dezynfekujący wydzielający dym). Dla naszych celów formaldehyd jest jednak bezużyteczny. Jest zbyt reaktywny, ma silny, gryzący i drażniący zapach (działa na zakończenia nerwu trójdzielnego), a poza tym jest trujący. Znanych jest i stosowanych jednak dużo innych aldehydów. Prawie wszystkie mają ciekawy zapach i znajdują szerokie zastosowanie w produkcji wyrobów zapachowych i smakowych. Odkryliśmy, że niektóre aldehydy wchodzą w trwałe reakcje chemiczne z szeroką grupą związków odoroczynnych, jak i innych związków zapachowych, nie wywołujących jednoznacznie negatywnych skojarzeń (np. zapach kawy). W wyniku tego otrzymaliśmy nowe narzędzie w walce z uciążliwymi zapachami, a obszary zastosowań są nieograniczone.
RCHO + R1NH2 → RCH = NR1 + H2O
R1CHO + 2R2SH → R1CH(SR)2 + H2O
↑H2NCH2CH2CH2CH2NH2↑